> .NET Framework nedir? .net framework’ü yakından tanıyalım
Bilgisayarınızda işletim sistemi olarak windows 10 ve ya 11 kullanıyorsanız mutlaka .net framework’ü duymuşsunuzdur.
Ancak pek çoğumuz .net framework’ün ne olduğu hakkımda pek bir malumat sahibi olmayabilir. Bu yazımızla birlikte sizlere .net framework nedir, .net framework hakkında ki tüm bilgileri ayrıntılı olarak sunuyoruz.
.net framework nedir sorusunu siz sormadan bizler cevaplayalım ve yazımızı detaylandıralım.
.Net framework nedir?
.NET teknolojisi,
microsoft
tarafından kurulan ve
yazılım
geliştiricilere kolaylık sağlayan bir programlama sistemidir. Bu sistem dahilinde pek çok farklı işletim sistemine uyumlu yazılım geliştirilebilmektedir.
Sistemin bir parçası olan .NET Framework ise hazırlanan programların Windows işletim sistemine uyumluluğunu sağlayan .NET teknolojisinin bir ürünüdür.
.NET Framework üzerinden hazırlanan bir yazılımın Windows işletim sisteminde başarılı bir şekilde çalışabilmesi için yalnızca bu sistemde hazırlanmış olması yetmez. Aynı zamanda yazılımı kullanacak bilgisayarda da kararlı bir .NET Framework sürümünün yüklü olması gerekmektedir.
Çoğu zaman işletim sisteminde .net framework yüklü olarak gelir, ancak bazı durumlarda manuel olarak yüklenmesi gerekebilmektedir.
.Net framework nasıl çalışır?
.NET Framework sisteminin iki ana bileşeni bulunmaktadır. Bu bileşenlerden ilki olan Common Language Runtime kısaca CLR, .NET uygulamalarını çalıştıran yürütme motorudur ve iş parçacığı yönetimi, çöp toplama, tür güvenliği, istisna işleme gibi hizmetleri sağlamaktadır.
.NET Framework sisteminin ikinci ana bileşeni olan Class Library, işlevsellik için ortak arayüz ve tür bütünlüğü sağlamaktadır. Dizeler, tarihler, sayılar ve benzeri, bu bileşenin içinde yer alır. Class Library; dosyaları okumak ve yazmak, veritabanlarına bağlanmak, çizim yapmak için gerekli arayüzleri içerisinde barındırır.
Nasıl çalıştığına gelirsek; .NET Framework uygulamaları C #, F # veya Visual Basic ile yazılır ve daha sonra ortak kullanım için Common Intermediate Language kısaca CIL olarak derlenir. Derlenen kodlar DLL ya da EXE uzantılı dosyalarda saklanır.
Common Language Runtime kısaca CLR bileşeni çalışarak bu dosyaları okur ve makine koduna dönüştürür. Böylece yazılım çalışmış olur. Bu işlem elbette çok daha detaylı ancak genel olarak bu şekilde özetlemek mümkündür.
.Net framework neden gereklidir?
Microsoft tarafından geliştirilen .NET teknolojisi, yazılım geliştiricilere büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Çünkü uygulama hangi dilde yazılmış olursa olsun ortak kullanım için uyumlu Common Intermediate Language olarak düzenlenir.
Bunun anlamı, CLR bileşeni yüklü olan tüm cihazlar bu yazılımı çalıştırabilir anlamına gelmektedir.
Yazılım geliştiriciler için olduğu kadar kullanıcılar için de .NET Framework gereklidir çünkü CIL dilindeki yazılımın okunması için CLR bileşeni gereklidir. Kısaca .NET Framework için yazılım geliştirici ve kullanıcı arasında, her iki tarafın da anlayacağı bir dil oluşturduğunu söyleyebiliriz.
.Net türleri nelerdir?
.Net teknolojisi oldukça kapsamlıdır ancak biz bu yazımızda sizlere teknik bilgiye çok girmeden her kesin anlayacağı şekilde anlatmaya gayret ediyoruz. burada .net türlerini ve bu türlerin neleri içerdiğini inceliyeceğiz.
- .Net framework: Windos işletim sisteminde çalışan tüm ürünleri destekler.
- .NET Core; Windows, Linux ve macOS’ta çalışan ürünler için kullanılan çapraz platformdur.
- Xamarin / Mono, iOS ve Android işletim sistemindeki ürünleri çalıştırmak için kullanılmaktadır.
- .NET Standard, .NET ile hazırlanan ürünlerin arayüzlerinin resmi adıdır.
En yaygın olarak kullanılan işletim sistemi Windows olduğu için çoğu kişi .NET Framework hakkında bilgi sahibi olabilir ancak .NET çok daha geniş bir sistemdir.
Eğer bir yazılım geliştirici değilseniz bu türlerin tanımlarına hakim olmanıza gerek olmayacaktır. Ta ki cihazınızda .NET kaynaklı bir hata ile karşılaşana kadar.
.Net core ve .Net framework arasındaki fark nedir?
.Net framework ve .Net core arasındaki farkları şu şekilde sıralayabiliriz:
- .NET Core; Linux, macOS ve Windows üzerinden çalışan bir çapraz platformdur.
- .NET Framework yalnızca Windows işletim sisteminde çalışmaktadır.
- .NET Core açık kaynaklı olması nedeniyle farklı topluluklar tarafından geliştirilmeye açıktır.
- .NET Framework için de kaynak kodu mevcuttur ancak dış müdahale için uygun değildir.
- .NET sistemi en yeni özelliklerini .NET Core geliştiricilerine sunar.
- Kullanıcı dostu olan .NET Framework, Windows işletim sistemine dahil olması nedeniyle Windows Update ile otomatik olarak güncellenir.
- .NET Core Windows işletim sistemine dahil olmayan bağımsız bir tür olduğu için dışarıdan güncelleme almaktadır.
Sonuç
Genel anlamda bir geliştirici iseniz kesinlikle .net framework hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Ancak bir bilgisayar kullanıcısı iseniz sadece kullandığınız uygulamalarda karşınıza .net framework ismi çıkmıştır. Teknik olarak bilgi sahibi olmanız gerekmez.
Biz bu yazımızda genel anlamda .net framework hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Teknik detaylara inmeden, Ayrıntılı bir şekilde anlatmaya çalıştık.
.net framework ile ilgili sorularınız var ise yorumlarda bizlere bildirebilirsiniz. İyi bloglamalar herkese.